DIABETno1

Dijabetes tip 1

Šta je dijabetes tip 1?

Dijabetes tipa 1 je cjeloživotno oboljenje nastalo nemogućnošću organizma da proizvodi hormon imena insulin. Posljedica toga je da je nivo glukoze u krvi visok i tada nastaju komplikacije koje mogu ugroziti život oboljelog.

Ovo se dešava kada ćelije imunog sistema uništavaju tzv. beta ostrva na pankreasu, koje su odgovorne za proizvodnju insulina. Uništenjem tih ostrva, organizam više ne proizvodi insulin i time ne može da utiče na regulaciju glukoze, odnosno šećera, u krvi.

Naše tijelo razgrađuje hranu i piće koje unesemo u njega i koristi ugljene hidrate, između ostalog, koje pretvara u glukozu. Ali, kada glukoza uđe u krvotok, kod oboljelih od dijabetesa tip 1 nema insulina koji će omogućiti toj glukozi da uđe u ćeliju. Ta nemogućnost potrošnje dovodi do povećanja glukoze u krvi, odnosno visokih šećera.

Šta je uzrok dijabetesa tipa 1?

Mi još uvijek ne znamo iz kog razloga se organizam okreće protiv samog sebe i uništi beta-ostrva na pankreasu. Ali, istraživanja se vrše neprekidno i prije ili poslije ćemo dobiti odgovor na ovo pitanje. Kada pronađemo taj odgovor, vjerovatno ni lijek koji će trajno riješiti ovaj autoimuni problem neće biti daleko.

Simptomi dijabetesa tipa 1

Prije dijagnistifikovanja dijabetesa tipa 1, organizam će pokušati da se riješi suvišne glukoze iz krvi putem bubrega. To dovodi do učestanog mokrenja, pogotovo noću. Istovremeno, oboljeli osjeća stalnu žeđ. Takođe, usljed nemogućnosti korišćenja glukoze iz krvi za ishranu ćelija, organizam pokušava da iskoristi sekundarne izvore energije što dovodi do značajnog gubitka tjelelesne težine.

Prepoznavanje nekog simptoma dijabetesa ne podrazumijeva oboljenje, ali tada svakako morate kontaktirati ljekara. Ovdje je navedeno nekoliko najčešćih simptoma dijabetesa:
• Učestalo mokrenje, posebno noću
• Pojačana žeđ
• Veći umor nego što je uobičajeno
• Gubitak težine
• Genitalni svrab
• Zarastanje posjekotina i rana duže traje
• Zamagljeni vid

Liječenje dijabetesa tipa 1

Svi oboljeli od dijabetesa tipa 1 su u potrebi unošenja insulina iz spoljašnjih izvora. Neki oboljeli to čine pomoću insulinskih penova, dok drugi koriste insulinske pumpe. Ovakav način liječenja je efikasan i oboljeli od dijabetesa tipa 1 je, uz dobru kontrolu bolesti, potpuno sposoban da obavlja sve zadatke koje život stavlja ispred njega. Lijek koji bi trajno oboljelog izliječio od ove bolesti, ili ovog stanja, još ne postoji. Ipak, nada postoji. Napredak u terapiji dijabetesa je sada već svakodnevan i neće proći dugo vremena dok lijek ne bude pronađen.

Novooboljeli od dijabetesa tipa 1

Novooboljeli od dijabetesa tipa 1 su kategorija bolesnika na koje je potrebno obratiti posebnu pažnju. Oboljeli vrlo lako nauči proceduru davanja insulina, ali se često jave psihološki problemi. Neophodno je promijeniti način života i način ishrane, odnosno prilagoditi ih životu sa dijabetesom. Takođe, pokazalo se da je veliki problem prihvatanje činjenice da je u životu novooboljelog jedna bolest kojoj danas nemamo lijek.

Stoga novooboljele pozivamo u DIABETno1 gdje mogu, u prijatnom ambijentu, dobiti potrebne savjete ili opremu za uspješnu kontrolu dijabetesa. Takođe, u saradnji sa endokrinolozima, psiholozima i nutricionistima, moguće je dobiti stručan savjet u okviru neke od naših aktivnosti. Borba protiv ove bolesti je svakodnevna i ne zaboravite, zajedno smo jači.