Šećerna bolest ili dijabetes (lat. diabetes mellitus), poremećaj je povećavanja razine šećera u krvi žlijezde gušterače (pankreas), koji se dešava kada gušterača prestane potpuno ili djelomično proizvoditi hormon inzulin ili proizvedeni inzulin nije djelotvoran u organizmu. U tom slučaju stanice ne dobivaju hranu potrebnu za život.

Simtomi šećerne bolesti su: Često mokrenje (poliurija), umor,slabost, žeđ, mršavljenje.

Tipovi šećerne bolesti: Najrasprostranjeniji su Tip 1 i Tip 2 dijabetesa, a poseban oblik bolesti je gestacijski dijabetes koji se javlja kod trudnica.

Tip 1 šećerne bolesti

Nekad nazivan inzulin-ovisni tip šećerne bolesti u kojem je životno potrebno u organizam unositi inzulin. Ovaj tip bolesti razvija se kad gušterača proizvodi malo ili nimalo inzulina. U tom slučaju inzulin mora biti unijet injekcijom, inzulinskim penom ili inzulinskom pumpom. Javlja se s učestalošću od oko 10% od ukupno oboljelih. Nastanak tipa 1 šećerne bolesti obično je iznenadan i dramatičan, i može uključivati sljedeće simptome i znakove:

  • učestalo mokrenje
  • prekomjernu žeđ i suhoću usta
  • izraziti umor/nedostatak energije
  • stalnu glad
  • nagli gubitak težine
  • smetnje vida
  • ponavljane infekcije

Tip 2 šećerne bolesti

Nekad nazivan o inzulinu neovisan tip šećerne bolesti u kojem je inzulin potreban za metaboličku kontrolu. Tip 2 bolesti javlja se kad gušterača nije sposobna stvarati količinu inzulina da udovolji potrebama organizma ili se proizvedeni inzulin neiskorištava dobro. Ovakvo stanje može se kontrolirati pravilnom prehranom, tabletama i redovnom tjelovježbom. Ovo je najčešći oblik šećerne bolesti koji obuhvaća oko 90% svih oboljelih. U tipu 2 simptomi se javljaju postupno u mnogo blažem obliku, teže ih je dijagnosticirati, a mogu i izostati. Međutim, simptomi tipa 1 šećerne bolesti, u manje izraženoj formi mogu također biti prisutni i u tipu 2 bolesti. Pojedine osobe s tipom 2 šećerne bolesti nemaju rane simptome pa se dijagnosticiraju i nekoliko godina nakon pojave bolesti. U oko polovice slučajeva sve do razvoja kroničnih komplikacija nema simptoma.

Gestacijski dijabetes

Gestacijski dijabetes je naziv za hiperglikemiju otkrivenu kod trudnice koja do tada nije bolovala od šećerne bolesti, a hiperglikemija prestaje nakon trudnoće. Ako hiperglikemija traje i nakon poroda tada se u trudnoći radilo o novootkrivenoj šećernoj bolesti.

Kome se obratiti?

Ukoliko se primjeti neki od gore navedenih siptoma, moguće je ako u vašoj blizini znate nekog ko ima mjerač za mjerenje šećera iz krvi, izmjerite šećer ili da odete do prve zdravstvene ustanove kažete za simptome pri čemu će vas  medicinsko osoblje uputiti na daljnje pretrage ….

Korisne web adrese:

HTTPS://WWW.IDF.ORG/

HTTP://DIABETES.ORG/