Udruženje osoba oboljelih od dijabetesa “DIABETno1” je osnovano 2017. godine i od tada djeluje na teritoriji Grada Banja Luka.
Članstvo nam je sve brojnije i većina sudjeluje u radu Udruženja, dajući tako svoj doprinos borbi protiv ove podmukle bolesti, čineći nas veoma ponosnim na njih.
U protekle tri godine, Udruženje je obezbijedilo kontinuirane mjerače glukoze za djecu oboljelu od dijabetesa, ne zapostavljajući ni oboljele na intenzivnoj insulinskoj terapiji. Tu su i naši “Dani otvorenih vrata”, podjela pribora potrebnog za kontrolisanje dijabetesa, edukativni razgovori, “Susreti sa endokrinologom za vrijeme pandemije” i razne druge aktivnosti.
Naravno, tu su i naši partneri, kojima se zahvaljujemo na podršci koju nam nesebično pružaju.
Ali, na tome ne stajemo. Nažalost, pandemija virusa COVID-19 je uticala na cjelokupno društvo, tako i na nas, ali nas nije zaustavila. Pripremamo nove projekte, borimo se protiv dijabetesa u postojećim uslovima i ne namjeravamo da se predamo.
I na kraju ovog teksta, pozivamo dijabetičare u Banjoj Luci da se pridruže Udruženju oboljelih od dijabetesa “DIABETno1” jer zajedno JESMO jači.

Naša priča počinje marta 2017. u lokalnom kafiću gdje smo se našli da podijelimo probleme koji su nas mučili vezano za dijabetes i tako došli do ideje o aktivnostima, sportu, druženju, razmjeni iskustrava, što je dovelo do ideje o formiranju udruženja. Naša okupljanja su bila brain storming… I tako dođosmo do ideje o imenu DIABETno1. Naziv govori hiljadu riječi, dijabetes, tip1, šala, sport, entuzijazam, pozitivan stav.  Udruženje osoba, koje sa na aktivan, specifičan i svoj originalan način bore i brane dijabetesu da vlada. U sudu pri registraciji naše ime im je bilo čudno, ali nismo odustali od njega i kombinacije velikih i malih slova, jer je broj jedan u akciji i tu nema šale. Pravno lice smo od 22.6.2017. Od tada i formalno  počinjemo sa djelovanjem. To djelovanje ogleda se u kontaktima i akcijama, usmjerenim  prema zvaničnim Republičkim i zdravstvenim institucijama. Istovremeno, naše inicijative odnose se i direktno na oboljele.

 • DIABETno1 se bori za prava dijabetičara; za adekvatnu socijalono/ zdravstvenu zaštitu u Republici Srpskoj.
 • DIABETno1  je mjesto vaše podrške.
 • DIABETno1 je udruženje sa inicijativom.
 • DIABETno1  prati svjetske trendove u liječenju dijabetesa.
 • DIABETno 1  nastoji da se i naš zdravstveni sistem nađe u tim trendovima, da koristimo nove tehnologije i dostignuća da bi što bolje i kvalitetnije živjeli.
 • DIABETno1 sačinjava tim mladih osoba različitih stručnih profila.
 • DIABETno1 promoviše sport i aktivnosti u prirodi, kao dio terapije (i prevencije) dijabetesa.
 • DIABETno1 želi da surađuje sa svim zainteresovanim i pozitivnim ljudima koji žele promjene, postižemo što bolje rezultate i odgađamo komplikacije.
 • DIABETno1 poziva sve ljude i institucije da se udružimo u borbi za kvalitetan, aktivan život sa dijabetesom.
 • DIABETno1 šalje poruku kroz naše aktivnosti i ljude koji učestvuju u njima da je života sa dijabetesom moguć i izazovan, bavimo se sportom, učimo, putujemo, postižemo dobre uspjehe u raznim domenima, nasmijani smo i dobra podrška ljudima sa DM , sebi samima kao i našim najmilijima, imamo i krize ali znamo da ih možemo podijeliti.
 • DIABETno1 dajemo i tražimo saradnju sa profesionalcima iz oblasti endokrinologije i djabetologije, nutricionizma i svih koji su nam potrebni kao i mi njima.

Udruženje je za ovo, vrlo kratko vrijeme svog postojanja, imalo aktivnu ulogu u društvenim zbivanjima, vezanim za oboljenje dijabetesa. Učestvovanje u akcijama naših prijateljskih udruženja. Organizovanje i realizaciju naših ideja, ali i reakcije na odluke Republičkih institucija, vezane za liječenje dijabetesa.

Postojimo tek kratko, ali su nam planovi dugoročni!