Dijabetičari mole institucije Srpske za pomoć

Dijabetičari mole institucije Srpske za pomoć

U Udruženju oboljelih od dijabetesa mole nadležne institucije u Srpskoj da se omogući nabavka senzora za bezkontaktno mjerenje nivoa šećera u krvi za djecu dijabetičare u Srpskoj. Oni su inicijativu predali nadležnim institucijama a zasada nema pozitivne reakcije. Traže i da se omogiući veći broj trakica za mjerenje nivoa šećera na teret Fonda.

Oboljeli od dijabetesa u Republici Srpskoj traže veći broj trakica za mjerenje nivoa šećera u krvi i bezkontaktne mjerače bar za djecu dijabetičare. U Udruženju Dijabet NO 1 za BN za BN svjedoče da dijabetičat trenutno u Srpskoj ima pravo na 50 trakica za mjerenje nivoa šećera što je daleko od dovoljnog broja.

Ukoliko želi da redovno mjeri nivo šečera kada potroši 50 trakica dijabetičar u Srpskoj mora sam da kupuje trakice a jedno pakovanje košta 48 maraka. Vedran Puzović kaže da je jedan od izgovora nadležnih institucija taj da u Srpskoj ne postoji registar dijabetičara. On pita ko je kriv za to i ko treba da napravi registar. Odgovor za bezkontaktne mjerače za djecu je jednostavan kaže Puzović.

Da ne postoji registar nedavno su potvrdili u Fondu zdravstvenog osiguranja. Nacionalni koordinator je takođe nedavno komentarisao da postoji volja ali da situacija nije baš toliko loša.

U Udruženju Dijabet NO 1 tvrde da neće odustati od svoje incijative. U Fondu su nedavno tvrdili da bi bilo dobro da je moguće ispuniti sve zahtjeve ali da Fond mora da ima i prihodovnu stranu. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.